Vaške-najčešće dileme

Koji su najčešći simptomi vaški u kosi?

Najčešći simptom vaški u kosi jeste svrab kože glave, vrata i predela oko ušiju. Ovaj svrab predstavlja alergijsku reakciju na ujed vaške i njenu pljuvačku. Ukoliko osoba ima vaške prvi put, svrab se može javiti tek između druge i šeste nedelje nakon infestacije. Takođe, moguće je primetiti vaške u obliku zrna susama, iako teže, jer su one male, izbegavaju svetlo i brzo se kreću. Lakše se primećuju jaja vaški tj. gnjide koje su čvrsto zalepljene na pojedinačnu dlaku i obično su bele ili smeđe boje. Gnjide se najbolje opažaju na kosi u području ušiju i vrata.

Kako razlikovati gnjide od peruti?

Za razliku od peruti, jajašca vašaka tj. gnjide su čvrsto prilepljene uz vlas kose. Perut se lako sklanja jagodicom prsta dok se gnjida ne može ukloniti jagodicom prsta i potrebno ju je svući sa dlake primenom određene sile npr. noktom ili pincetom. Takođe, perut je nepravilnog oblika i uglavnom bele boje, za razliku od gnjide koja je pravilnog oblika (oblika jajašca) dok joj boja varira od beličaste, preko žućkasto-smeđe do tamno sive.

Kako se prenose vaške?

  • Vaške se najčešće prenose kontaktom glave sa glavom osobe koja je već zaražena vaškama. Ovo se najčešće dešava tokom zajedničke igre u školi, kod kuće, ili na drugim mestima na kojima je moguće ostvariti ovakav kontakt (sportske aktivnosti, igralište, igraonica, rekreativna nastava i sl.)
  • Vaške se takođe mogu preneti deljenjem odeće ili stvari. Ovo se najčešće dešava kada vaške otpužu ili se gnjide zakače i spadnu na odeću ili stvari koje se dele. Npr:
    • deljenje odeće (kape, šalovi, jakne, sportske uniforme) ili stvari (trake za kosu, češljevi, četke, peškiri, plišane igračke) koje su neposredno korišćene od strane osobe koja ima vaške
    • ležanje na krevetu, kauču, jastuku, tepihu koji je neposredno bio u kontaktu a osobom koja ima vaške
    Vaške najčešće dobijaju deca uzrasta od 3 do 12 godina i njihove porodice. Psi, mačke i drugi ljubimci ne igraju ulogu u prenošenju vašaka.

Da li vaške lete?                                                                                                        

Vaške ne lete i ne skaču, već gamižu i veoma su brze.

Da li vaške idu samo na prljavu kosu?                                                             

Vaške ne razlikuju prljavu od čiste kose, vole i jednu i drugu.

Čime se hrane vaške?

Vaške se hrane krvlju domaćina.

Da li vaške idu na farbanu kosu?

Jedna od najčešćih zabluda vezanih za vaške je da farbanje kose može ukloniti vaške, kao i da vaške ne idu na farbanu kosu. Osobe čija je kosa farbana nisu imune na vaške i mogu se inficirati vaškama jednako kao i osobe čija kosa nije farbana. Ukoliko vaše dete ima vaške, možete ih lako dobiti i vi uprkos tome što farbate kosu. S druge strane postoje određeni dokazi da farba može ubiti žive vaške. Nažalost, farba za kosu ne može ništa jajima vaški tj. gnjidama jer ona imaju neprobojnu opnu. Bez obzira na primenu farbe, iz gnjida će se ponovo izleći vaške i ciklus će se nastaviti.

Petrolej kao sredstvo protiv vašaka

Petrolej nije namenjen za topikalnu primenu i nikako ga ne treba koristiti kao sredstvo protiv vašaka jer može da izazove ozbiljna oštećenja kože. Petrolej su nekada možda koristile naše bake jer nisu imale pristup adekvatnijim sredstvima, ali danas postoje različiti preparati sa ovom namenom i lako su dostupni.

Kako očistiti kuću od vašaka?

Kako biste očistili kuću od vašaka dovoljno je da operete posteljinu, odeću koja je potencijalno bila u kontaktu sa kosom zaražene osobe (npr.kape, jakne, duks, majice, šal, pidžama), da usisate i operete češljeve i druge predmete koji su došli u dodir s kosom. Imajte na umu da vaške najviše vole da borave u ljudskoj kosi i da van nje mogu preživeti nešto više od dva dana.

 

 

© Head Clean 2018, sva prava zadržana